Craiova Detali

Localizare: Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de București și 68 km de Dunăre. Forma orașului este foarte neregulată, în special spre partea vestică și nordică, iar interiorul orașului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populația sa, suprafața orașului este mică.[necesită citare]
Climă: Regimul climatic este temperat continental specific de câmpie, cu influențe submediteraneene, datorate poziției depresionare pe care o ocupă județul în sud-vestul țării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitațiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.
Relief: Relieful orașului Craiova se identifică cu relieful județului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o ușoară influență a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.
Populație: Craiova are o populație de 298 643 locuitori[3], fiind al 6-lea oraș din România, în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 335 000 locuitori.[4] Conform statisticilor, pe lângă cei aproximativ 300 000 de cetățeni craioveni, Craiova are un număr de 46 000 de flotanți, 34 000 de studenți și elevi, veniți pentru a continua studiile la centrul universitar din Craiova, precum și alți 22 000 de cetățeni, fie străini, fie din alte localități ale țării, care locuiesc în Craiova, dar nu au domiciliul stabil în reședința județului Dolj. Conform datelor recensământului din martie 2002, 97,48% din populație este de etnie română, 1,5% sunt țigani, 1% alte naționalități.[1][5] Conform datelor furnizate de Primăria Craiova 2005, 99,2% din populație este de etnie română, 0,74% țigani, 0,1% alte naționalități. Conform recensământului din 2002 populația este sub aspect confesional majoritar ortodoxă (97,9%), existând însă și o mică dar veche comunitate romano-catolică (0,4%). La aceștia se adaugă adventiștii (0,3%), creștinii după evanghelie (0,2%), penticostalii (0,2%) și greco-catolici (0,1%). Craiova are de asemenea cel mai mare cartier, din punct de vedere al numărului de locuitori, din țară (exceptând cartierele Bucureștiului). Cartierul Craiovița Nouǎ numǎra 107 997 locuitori la recensǎmântul din 2002.







Antichitate


Timbru comemorativ al primei atestări documentare a Pelendavei
În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al PelilorPelendava, încă din perioada 400-350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingerianao hartăprobabil din anul 225 d.C.
Castrul roman Pelendava a fost construit în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442-1443.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu